Gaziantep Havuzculuk olarak sizlere havuzunuzun yosunlanması hakkında biraz bilgi vermek istiyoruz. Havuz Neden yosunlanır, Yosunlanma nasıl önlnir, yosunlanmayı azaltmak için ne yapılması gerekir.

Yosun en sık görülen havuz sorunudur. Sağlığa zararı olmamasına karşın, havuza pis ve çirkin görünüm verirler. Yosun ailesi çok geniştir; 21,000’den fazla tür bulunmaktadır. Bunların yalnız küçük bir kısmı havuzlarda bulunur.

Hastalığa neden olmamasına karşın, sağlığı tehdit eden bakterilerin ve mikropların üremesi için ideal bir ortamı yaratırlar. Yosun aslında bir bitkidir ve güneş ışınlarından karbondioksit kullanarak beslenip büyürler. Onun ürettiği şekerler bakterilerin çoğalması için iyi bir güç kaynağıdır. Aynı zamanda klor yosuna karşı mücadele ederek kendini zayıflatıp tüketir. Bunun sonucu pH’ın yükselmesi ve yüksek pH’larda kalan klorun etkisi daha da azalır.

Mikro organizmalar yani bakteri ,yosun ve çeşitli çevresel faktörlerden etkilenmesi dolayısıyla havuz suyu bulanmaya ,yosunlaşmaya başlar yosun laşması sadece bir faktör olup devamında bakterilerin ph ve mv gibi havuz kimyasallarının düzeyinin dengesizleşmesi sebebiyle su bulanır suyun hem tadı hem de renk bozukluğu sebebi ile insanda cilt hastalıkları başta olmak üzere bir çok hastalıklara yol açar. Bu sebeble havuzun bahcivan ,elektirikci,kapici ,bekçi gibi şahıslara teslim edilmesi görünüşteki aldaticiliga inansanızda sudaki bakteri vs organizmaların çoğalmasına sonrasında önemli hastalıklara sebebiyet vermektedir.


Bu sebeble havuz bakımı sıradan kişilere değil bilen kişilere teslim edilmelidir.

Yosunun kontrolsuz çoğalması havuzu bulandırır, suyu yeşile döndürür, havuzun zeminini kayganlaştırır ve pis kokulara neden olabilir. Ayrıca havuzun yüzeylerine lekeler yapabilir.

Nereden ve nasıl gelir?

Yosun kuruduğunda, mantar gibi toz şeklinde sporlar havaya uçar. Bir tanesi suya düştüğü anda canlanıp çoğalmaya başlar. Eğer havuzda klor (az da olsa ) varsa suya düşen sporlar ölür ve havuz temiz kalır. Ama havuz klordan yoksun kalırsa (birkaç saatliğine bile) yosun hızlı bir şekilde üreyip çoğalır.

Önlem

Önlemek her zaman çözmekten daha kolay ve daha iyidir. Sık sık su tahlilleri yapıp, suyun dengesini koruyarak yosun önlenebilir. Tabii ki havuzda klor varsa … Yosun önlemek için 0.3mg/L klor yeterlidir; yosun üremeye başladıktan sonra 3.0mg/L klor ancak yosunu eritip yok edebilir.

Çözüm

Yosun sorunu olan havuzun düzeltilmesi için hayli çok klor ve yosun ilacı lazım olur. Klor şoklaması ile birlikte yosun öldürücü havuza ilave edildiğinde birkaç gün içerisinde havuz düzelebilir. Havuzun yüzeyleri fırçalanarak, yumuşamış yosunun zeminlerden çıkarılması gereklidir. Yosunun tamamen yok olduğundan emin olana kadar klorun seviyesi yüksek tutulmalıdır.

Pool Wizard gibi mineral arındırıcılar yosunu yok edip tekrar üremesini engeller (birkaç günlük klorsuz ortamında bile).

Yosun çeşitleri

Havuzlarda yosunu renginden tanırız. En yaygın ve yok etmesi en kolay olanı yeşil yosundur. Aynı zamanda en hızlı üreyen türüdür.

Siyah yosun ile mücadele etmek çok zordur. Bunun nedeni de yosunun üst üste tabaka şeklinde kalınlaşması ve sıvalar yada derz aralarında kendini gömmesidir. Havuza ilave edilen kimyasallar üst tabakayı öldürür ama bu ölen hücreleri alt tabaka için koruyucu kalkan olarak yapışık kalır. Siyah yosunu yok etmek için sık sık fırçalamak gerekir.

Havuz neden yosunlandi.
Havuz yosunu nasıl temizlenir.
Sudaki yosun nasıl bitirilir.
Havuz temizlemenin yolları.
Yosun önleyici neden etki etmedi.
Havuzda Çevresel yosunları engelleme.

Tel : 05530220658
Havuz için pratik bilgiler bazı bolgelere havuz fırçası fırçalamaz ve o bölgede yeşermeye başlar ve çoğalır önlemi ise bir o kadar basit toz klor atmaktır

.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir